Det nytänkande glassföretaget Köld AB tillverkar sina goda veganska och mjölkbaserade glassar i Malmö. Sedan sommaren har Bayn jobbat i nära samarbete med Köld för att ta fram nya sockerreducerade recept för Kölds alla glasstyper: gräddglass, kokosglass, cashewglass, sorbet och sherbet. Bayn har ansvarat för omformuleringarna av recept för att kunna ersätta socker i glassen, och för att samtidigt behålla både den goda smaken och de tekniska aspekterna av glassen.

”Glass ska vara kul och spännande, men framför allt ska den smaka gott, oavsett vilken typ av glass man föredrar. Funktion kommer aldrig att komma före god smak hos oss. Vi har länge arbetat med att försöka producera glass utan tillsatt socker, för vi ser det som en viktig framtidsprodukt. Vi var inte nöjda med smakerna vi fick fram 2015, men när vi i år började med EUREBA i våra blindtester blev resultatet fantastiskt bra. Ibland klarade vi inte själva blindtesterna, när vi blev ombedda att välja ut glassarna med EUREBA! Det är riktigt bra betyg”, säger Peter Svanberg, grundare Köld AB.

“Att ta bort socker i glass är en utmaning vad gäller smak, regelverk och tekniska funktioner. Bayns kärnkompetens ligger i att formulera ingrediensblandningar för att ersätta eller reducera tillsatt socker med ingredienser av naturligt ursprung. Vi är glada att Köld, som jobbar med fokus på smakupplevelser, inte märker någon skillnad i smak och konsistens mellan sin glass med socker och med vår glassblend utan tillsatt socker. Detta är ytterligare ett bevis för att våra lösningar för sockerreducering fungerar”, säger Lucy Dahlgren, VD Bayn Europe AB.

Den sockerreducerade glassen kommer att finnas tillgänglig i Kölds glassortiment från och med 1/12 2016. Glassen planeras även att säljas av Bayn i sitt nyöppnade kunskapscenter med sockerreducerad fika i Gävle.

”Marknadspotentialen är enorm och vi har ett flertal strategiska partners som ser över vilka möjligheter vårt smakfulla och sockerreducerade produktkoncept erbjuder”, säger Lucy Dahlgren.

Bilagor