Sedan börsnoteringen 2014 har Bayns fokus legat på att skapa konkurrenskraftiga produkter och bygga ett nätverk av forskare, produktionspartners och säljkanaler. Förstärkningen av styrelsen ligger i linje med Bayns utveckling mot ett mer marknadsdrivet bolag.

“Leif Fågelstedt är en internationell företagsledare med över 20 års erfarenhet av att leda globala varumärkens marknadsförings- och kommunikationsfunktioner. Britt Rahm har omfattande erfarenhet av produktutveckling och sensorik inom livsmedelsindustrin. Vi är mycket glada att de med sitt engagemang och sin kompetens bidrar till att strategiskt stärka Bayns tillväxt på den globala marknaden för sockerreducering”, säger Lucy Dahlgren, VD för Bayn.

Bayns större aktieägare har föreslagit att Leif och Britt ska väljas in i styrelsen på den kommande årsstämman.

Leif Fågelstedt har en lång erfarenhet i att skapa marknadsstrategier, kommunikations- och säljstödsprogram, globalt och nationellt. Han är en strategisk marknadsförare med en lång meritlista från att genomföra kommunikationsstrategier som byggt varumärken, öppnat upp nya marknader och levererat mätbara resultat. 

“Bayn Europe har under de senast åren satsat mycket och har nu skapat ett enormt strukturkapital. Jag ser fram emot att jobba med Lucy och hennes team av specialister för att hjälpa producenter i livsmedelsindustrin att möta konsumenters önskemål. Socker är inte bra, alla vet att socker är en av vår tids största hälsorisker. Så för mig att bli tillfrågad att ingå i en styrelse för ett företag som hittat en lösning på hur man kan ersätta socker med naturliga ingredienser och skapa en hälsosammare värld ser jag som både viktigt och relevant”, säger Leif.

Britt Rahm är VD på Sigill Kvalitetssystem AB och kommer närmast från en tjänst som enhetschef på SP Food and Bioscience, tidigare SIK. Hon är ekonom med lång erfarenhet av arbete inom livsmedelsrelaterade bolag. Britt Rahm har tidigare arbetat som ekonomi- och utvecklingschef på Lantmännens utveckling- och kontrollföretag, AnalyCen. Hon var även VD för AnalyCen i Danmark. Britt Rahm har därefter arbetat som ansvarig för miljödivisionen, samt försäljnings- och marknadschef för Eurofins Environment Sweden AB.

“Jag har följt Bayn sen 2011 och jag är imponerad av deras passion för naturliga lösningar inom socker- och kalorireducering”, säger Britt Rahm. “Att reducera och byta ut tillsatt socker i mat och dryck är ingen enkel uppgift. Förutom sötman har socker viktiga tekniska egenskaper, som att tillföra volym, munkänsla, viskositet och i konserveringssyfte. Detta måste vi ta hänsyn till, det krävs innovation, kunskap och erfarenhet vid sockerreduktion. Jag är glad åt chansen att få vara del av Bayns styrelse och ta del av bolagets resa. Jag ser fram emot att få bidra till deras affärsutveckling med min kunskap om svensk livsmedelsindustri.”

Styrelseledamoten och grundaren Lennart Holmström står inte till förfogande för omval. Bayn tackar Lennart för hans arbetsinsatser under åren.