“Att ersätta socker i choklad är en välkänd utmaning i branschen, både i fråga om smak och kostnader”, säger Roger Aidoo, Ph.D., forskare i steviabaserade sötningsmedel och choklad hos Bayn Europe AB. “Genom vår forskning fann vi de ingredienser som i perfekt synergi skapar en choklad utan tillsatt socker som ger en smakupplevelse som inte signifikant skiljer sig från konventionell choklad”. Den unika lösningen går i linje med Bayns marknadsstrategi att kombinera Bayns steviabaserade sötningsmedel EUREBA® med naturliga ingredienser och fibrer för att förfina produktens smak, munkänsla och konsistens, vilket förändras dramatiskt när sockret tas bort.

En kostnadseffektiv lösning
Sockerreduktion med stevia i choklad brukar normalt medföra höga kostnader för producenten, men genom att arbeta med en steviolglykosidblandning som är mindre känd och billigare än de mer välkända steviolglykosidblandningarna, i kombination med andra kostnadseffektiva lösningar, ger Bayns helhetslösning en betydligt lägre kostnadsbild för producenten. “Vår innovativa forskning syftar till att finna lösningar som på ett kostnadseffektivt sätt maximerar den sockerreducerade produktens smak vilket gör det möjligt för producenterna att erbjuda alla kundsegment dessa hälsosammare produkter”, säger VD Lucy Dahlgren. “Vi är stolta att kunna erbjuda chokladindustrin denna utmärkta lösning.”

Ladda ner forskningsrapporten
Bayn presenterar nu forskningsresultatet i en rapport kallad: ”Things you must know about stevia applications in chocolate. Exploring the sweetening potential of EUREBA stevia based sweeteners in no-added-sugar milk chocolate”.  Författare: Roger Aidoo, Ph.D., Suzanne Preddie-Atterby, M.Sc.

Rapporten kan laddas ner via hemsidan på följande länk: Forskningsrapport: Steviaapplikationer i choklad.

För mer information vänligen kontakta:
Suzanne Preddie-Atterby, Product Director, spa@bayn.se, tel 076-173 18 88
Roger Aidoo, Product Development, Chocolate, ra@bayn.se, tel 08-613 28 88

Om Bayn Europe AB
Bayn är ett marknadsdrivet, innovativt företag baserat i Stockholm, specialiserat på naturliga och hälsosamma lösningar för sockerreduktion baserade på sötma från växten Stevia Rebaudiana Bertoni. Bayns kunnande reflekteras i de komplexa produktlösningarna som säljs på den Europeiska marknaden under varumärket EUREBA®. Bayn arbetar endast med naturliga ingredienser i sina lösningar för att optimera smak, textur och kostnad till fördel för hälsa och miljö. Bayn fokuserar på vetenskaplig forskning och arbetar i enlighet med strikta riktlinjer för etik och kvalitet i nära samarbete med sina kunder. Bayn är noterat på Nasdaq Stockholm, First North under kortnamn BAYN. För mer information se www.bayn.se.

Bilagor