Normalt produceras sötningsmedel i batcher som innebär att råvarorna blandas i en batch i taget, varvid mellanliggande rengöring och förberedelse av utrustningen leder till höga startkostnader och därmed ett högt styckpris på slutprodukten. Att tillägga, så är vanlig blandning av sötningsmedel mycket svårhanterligt då det lätt feldoseras samt riskerar att separeras under transport. EUREBA:s patenterade lösning innebär istället att en livsmedelsproducent enkelt kan ersätta socker 1:1 utan några vidare capex-investeringar och samtidigt säkra en homogen produkt, som har en långsiktig och jämn kvalité utan komplexiteten som det innebär att hantera flera sötningsmedel.

Tekniken har utvecklats under en längre tid och har även lanserats för kommersiellt bruk genom flera av Bolagets produkter, exempelvis gelégodiset som tillverkas av Humbles dotterbolag Grahns Konfektyr AB och saluförs under varumärket Pändy. Produkten säljs även kommersiellt till andra producenter t.ex. glass-tillverkare. Patentet innebär att Bolaget dokumenterat och säkrat den tekniska höjd och kartläggning av processen som krävs för att för produktionsmetoden har kunnat patenterats. Utifrån den patenterade processen har Humbles forsknings- och utvecklingsbolag kunnat forska fram flera nya produkter som utvärderas för nya patentansökningar.

“Med EUREBA har vi en unik processlösning som går att applicera för att ersätta socker, men även andra spännande potentiella användningsområden. Vi har initialt fokuserat på att få ett riktigt bra kommersiellt substitut för sockret, där söthetsgraden är densamma, men där kunden enkelt kan byta ut det mot vår råvara som liknar socker men som har en helt annan näringsprofil och utan dess negativa biverkningar. Processen i sig innebär att vi inte bara genomför en komplex blandning utan även skapar en ny homogen partikel, vilket medför att vi på ett enkelt sätt kan ersätta socker i industriell produktion och vara säkra på att få samma sötma i varje påse, tugga eller i industriförpackningen. Det innebär även att vi över tid kan hålla en lägre prisbild på den nya råvaran och effektivare etablera den hos återförsäljare, distributörer och tillverkare. Vi ser detta som ett genombrott och en viktig bit i pusslet för att massproducera våra söta EUREBA®-fibrer och etablera råvarorna som enskild konsumentprodukt samt ersätta socker i flera industrier där man använder det som en baskomponent i sammansatta livsmedel.” säger Simon Petrén, VD Humble Group AB (publ).

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Simon Petrén, VD, Humble Group AB
E-mail: 
simon.petren@humblegroup.se
Telefon: +468 61 32 888

Informationen i detta pressmeddelande har publicerats genom ovanstående kontaktpersons försorg, vid den tidpunkt som anges av Humble Groups nyhetsdistributör Cision vid publiceringen av detta pressmeddelande.

Om Humble
Humble Group är en svensk foodtech- och FMCG-koncern som levererar nästa generation av konsumentprodukter som är bra för människor och planeten. Humble inriktar sig på segmenten foodtech, eco, hållbarhet och vegan. Bolagen växer genom organisk tillväxt, förvärv och utnyttjande av synergier i de olika verksamhetsenheterna: varumärken, distribution, tillverkning och ingredienser. Humbles tekniska lösningar, förfinade genom vetenskaplig forskning och omfattande marknadserfarenhet, underlättar nya formuleringar och recept som förbättrar smaken och konsistensen för nästa generation av sockerreducerade, hållbara och veganska produkter. För mer information, besök www.humblegroup.se

Humble is listed on Nasdaq Stockholm, First North Growth Market, under the ticker HUMBLE
FNCA Sweden AB is Humble’s certified adviser.
Tel: 08-528 00 399 E-mail: info@fnca.se