En blandning av Stevia, ett icke-kemiskt sötningsmedel, och olösliga kostfibrer, kommer att användas i tre demonstrationsprodukter med hög sockerhalt – marmelad, ketchup och chokladpulver – istället för de kemiska sötningsmedel som normalt används för att producera kalorifattiga produkter. Kostfibrerna kommer från en naturlig källa, i form av återvunnen fiber från tillverkare av äppeljuice och produkter baserade på havre.

Projektet kommer att visa på de positiva effekter användandet av Stevia och kostfiber har på miljön samt folkhälsan vad gäller diabetes och fetma, med upp till 90 % lägre kalorinivåer och förbättrad matsmältning. Kemiska sötningsmedel är inte nedbrytningsbara och är därför skadliga för både kroppen och miljön.

Användandet av återvunnen kostfiber minskar också produktionskostnaderna, vilket länge varit en viktig fråga för livsmedelstillverkare som vill börja använda Stevia. Fiber tillfogar både massa och konsistens och kostnaderna för andra bulkmedel kan minskas. Tillväxtverkets stöd för projektet är i linje med den svenska regeringens fokus på förbättringar av miljön och folkhälsan i de Baltiska staterna.

Projektet kommer att pågå till december 2014.  Fas 1 inkluderar forskning, produktion och distribution av de tre demonstrationsprodukterna i de Baltiska staterna. I fas 2 kommer slutkonsumenternas synpunkter att samlas in. I fas 3 bearbetas resultaten och produkterna vidareutvecklas, för att sedan spridas vidare i regionen. 

Bilagor